Terápiás módszerek

Személyközpontú megközelítésben képződtem, ami a klines élményének, szubjektív megtapasztalásának mindenkori elfogadását, validálását helyezi előtérbe. Az elfogadás – empátia – hitelesség rogersi alapelvei minden lelki támogató munkában szükséges feltételek, azonban tapasztalatom szerint a makacs tünetekkel, vagy a gyermekkori traumákkal való megküzdéshez ennél célzottabb eszközökre is szükség van. A szexuális egészséghez kapcsolódó zavarokkal összefüggésben ugyanúgy megtalálhatjuk a gyerekkori tapasztalatokból megmaradt negatív énképet, önbizalomhiányt, kudarcra ítéltséget vagy a szabad érzelemkifejezés gátoltságát, mint ahogyan a rossz beidegződéseket, pornóból származó hamis szexuális forgatókönyveket vagy a káros társadalmi üzeneteket, szerepfelfogást. Ezek megváltoztatására egyaránt szükség van az elfogadásra és megértésre, valamint a káros minták és beidegződések lebontását célzó aktívabb módszerekre. Az általam használt aktívabb módszerek a sématerápia, az EMDR és a Brainspotting.

Ezeket a módszereket tanácsadási keretben használom, ami az un. szubklinikai tünetekkel rendelkező kliensek támogatását teszi lehetővé. Amennyiben önnek pszichiátriai diagnózisa van és a segítséget ezzel a zavarral kapcsolatosan keresi, úgy javaslom, hogy kérje klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta támogatását.

Nem külön terápiás módszer, azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy LMBT+ kliensekkel affirmatív megközelítésben dolgozom. Erről bővebben itt olvashatnak.

Photo by Jessica Lynn Lewis on Pexels.com

A sématerápiás megközelítés alapelve, hogy a gyermekkori tapasztalataink létrehozzák bennünk a világ és benne önmagunk értelmezését. Szerethető, ügyes, felszabadult, sikeres vagyok vagy éppen ellenkezőleg? A sématerápia keretet ad a felnőttkori problémák értelmezéséhez, ugyanakkor a negatív emlékek és működésmódok átírását is megcélozza. A sématerápiáról már nagyon sokat lehet olvasni, ajánlom a módszer önsegítő könyvét: J. Young – J. Klosko: Fedezd fel újra az életed! Oriold és Társai Kft, 2020.

Photo by Min An on Pexels.com

Az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) az adaptív információfeldolgozási modellre épülő beavatkozás, amely a felkavaró emlékek semlegesítését célozza, váltakozó kétoldali stimulációval, amely vagy szemmozgást vagy tapintási ingert hoz létre. A beavatkozás fájdalmatlan és tudományos kutatásokkal is alátámasztottan hatékony. Részletesebb leírását az EMDR Egyesület honlapján olvashatják. A módszer önsegítő könyve nagyon hasznos gyakorlatokat is tartalmaz: F. Shapiro: Győzd le a múltad! Medicina Könyvkiadó, 2016.

Photo by Dhyamis Kleber on Pexels.com

A brainspotting (BSP) az EMDR továbbfejlesztett változata, amely azon alapul, hogy amikor a kliens egy traumaemléket felidéz, akkor a szeme egy pontra szegeződve aktiválja az agy kéreg alatti területeit és ezáltal a célzott “bámulás” segíti az emlék feldolgozását. A brainspotting még nagyon új módszer, de a kutatások szintén hatékonynak találták a traumával való megküzdésben.

Személyesen vagy online?

Szükség esetén online is dolgozom, azonban az kicsit mindig korlátozza a módszertani lehetőségeket. Élőben mindenkinek jobb, de ha nem talál helyben szakembert, megoldjuk az online konzultációt is, minden általam használt módszer, kis kompromisszumokkal átültethető az online térbe. Nagyon fontos ugyanakkor hogy az online konzultációt is ugyanolyan nyugodt, zavarmentes körülmények között kell megvalósítani, mint az élőt. Én sem a konyhában dolgozom ilyenkor, hátam mögött a gyerekkel, ezért a klienstől is azt várom, hogy a saját érdekében teremtsen nyugodt körülményeket a konzultációhoz.