Mi történt 2022-ben?

ED RAM/GETTY IMAGES

Elkezdődött egy háború, a legjobb barátnőm születésnapján, a szomszédban. Emberek milliói menekültek el az otthonaikból, rettegve, fázva, kiszolgáltatottan. Traumák sokasága keletkezik folyamatosan agresszív hatalomvágy miatt, ahogyan mindig is, csak most hatalmas méreteket öltve. Az emberek azonnal reagáltak, ahogyan a pandémia alatt, most is beindult az önkéntesség. Csodálatos összefogás, segítőkészség, nagylelkűség kezdődött, és szinte egész évben tartott. Legutóbb áramfejlesztőre gyűjtöttünk, hogy legyen fény és fűtés legalább a közösségi terekben Ukrajnában. Hálás vagyok, hogy nagyszerű embereket ismertem meg ebben a nehéz helyzetben is.

Emellett minden más eltörpül és nevetségesnek tűnik. Például a saját küzdelmeim, amivel sikerült megjelentetni a szexuális nevelési könyvünket. Egész évben szerkesztettem, és végül találtunk kiadót, mert az egyetem, félve a konzervatív kormányzati szakcióktól, nem merte kiadni. Itt tartunk 2022-ben, Európában. De megjelent és én nagyon hálás vagyok a szerzőtársaimnak, valamint a Kossuth Kiadó vezetésének, hogy nem futamodtak meg. Fontos könyv, fontos üzenetekkel. Csak remélni tudom, hogy sokakhoz eljut.

Nyáron konferencián voltunk Dublinban a doktoranduszaimmal. Igazán remek négy nap volt, csodás emberekkel, izgalmas témákkal, szép tájakkal. Ha érdekel benneteket a dél-afrikai queer zene, hallgassátok a FAKA-t!

Ez az év sem múlhatott el képzés nélkül. Séma párterápiás képzést kezdtem, amit 2023-ban folytatok. Emellett kisebb workshopokon vettem részt, hogy elmélyítsem a tudásomat és új nézőpontokat ismerjek meg.

Az önfejlesztés mellett az ismeretterjesztésre is jutott idő. Szexedukációs rovatvezető lettem a Joy Magazinnál, és folytattuk a munkát a Nőkért Egyesületben a szexuális és reprodukciós jogokról szóló videósorozat 2. évadával. Nézzétek meg a többi részt is!

A szakmai munka mellett mindig van idő fát ültetni. 2022-ben is sokszor ültettünk, általában nagy sárban, esőben. Ha szeretnétek jót tenni a Földdel, ültessetek fát! Ha ehhez társaságot is kerestek, csatlakozzatok valamelyik faültető közösséghez, például a 10 Millió Fa Alapítványhoz!

És már el is jött az évvége. Biztosan történt még egy csomó minden, de minden posztnak vége kell legyen egyszer, és ennek itt van. BUÉK!

Miért nem írok mostanában a blogomra?

Ez máris egy paradox kérdés (mint a Mi a címe ennek a könyvnek? című könyv esetén) de mivel ez most tényleg egy nagyon rövid helyzetjelentés lesz, ezért indokolt a címválasztás.

Mit csinálok mostanában? A 2021-es év nagyon zsúfolt volt és nyilván nem segített a folyamatos covid kihívás sem. Én magam is megbetegedtem, novemberben oltottan is sikerült leesnem a lábamról, konkrétan, mivel a vírus a csípőízületemet támadta meg és tett majdnem mozgásképtelenné hónapokra. De ez már az évvége, előtte annyi mindent csináltam.

Először is képzésekre jártam. 2021-ben végeztem el a sématerápiás képzés mindhárom modulját és elkezdtem a brainspotting képzést. Mindkét képzés hatalmas élmény volt, fantisztikus oktatókkal és újabb remek kollégákkal ismerkedtem meg. Köszönöm Bálint Andreának és Monica Gosnak, hogy ilyen lelkesen és szakmailag felkészülten vezették ezeket a képzéseket és a szupervíziós alkalmakat is. Nagyon sokat tanultam tőlük. Szintén hatalmas élmény volt Bíró Erzsébettel az áprilisi narratíva workshop, ahol egy rendkívül hasznos módszert tanultam a traumák és életesemények életútba történő integrálásához.

Az év során módomban állt a szívem csücske témáimon dolgozni, és ennek során újabb rendkívüli emberekkel együttműködni. A szexuális nevelési projektünkben elkészült és szeptemberben elindult a nyílt online kurzusunk, amire pár nap alatt több mint ezer résztvevő regisztrált! Aki lemaradt, ne csüggedjen, februárban újranyitjuk a jelentkezést a kurzusra. Az év során több online előadást és workshopot is tartottunk a témában, ami szintén sok munkát igényelt, de ennél sokkal fontosabb, hogy milyen sok nyitott szülőt és pedagógust vonzottak be ezek az alkalmak. Nekik készül a szexuális nevelési kézikönyvünk Gyermeklélek – gyermektest címmel. Ezen egész évben dolgoztam, én vagyok a szerkesztője és még mindig nincs kész, de hamarosan megjelenik, és mindenki számára hozzáférhető lesz e-book formátumban.

A másik szívem csücske a mentálisan sérülékeny szülők gyermekeinek támogatása. Ehhez olyan partnerre leltem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakembereiben (Hajdu Krisztina, Frankó András, Kormos Piroska), akikkel évek óta lelkesítjük egymást és ennek eredményeként született meg a Gyermekek mentálisan sérülékeny családokban c. könyv második, átdolgozott kiadása. A témát sikerült bevinni a Családhatározó c. könyvbe is, amelyet külön köszönök a szerkesztőknek Bátki Annának és Ribiczey Nórának.

Harmadik szívem csücske az LMBT emberek egyenjogúságáért és pszichológusként a megfelelő szakmai támogatásért való munka. A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciójának elnökeként ebben az évben sajnos nagyon sok kihívással kellett megküzdeni. A nehezített társadalmi helyzetben a szekció tagjai széllel szemben dolgoztak azon, hogy a kollégákkal és a laikusokkal megismertessük a tudományos tényeken alapuló valóságot az LMBT+ szülőkkel, fiatalokkal vagy mesekönyvekkel kapcsolatban. Képzést szerveztünk és pályázatot írtunk, ami sikeres is lett, így a jövő évben az EU támogatásával folytathatjuk a munkánkat!

Az egyetem sem kímélt a feladatokkal. Ugyan csak részmunkaidőben dolgozom az ELTE-n, azért elég sok hallgató szakmai munkáját terelgetem. Közülük is kedvenceim azok, akiknek a szakdolgozatát vagy doktori munkáját irányítom. Mindig lelkesítő az ő lelkesedésük. Ebben az évben Megyeriné Fácska Judit és Tóth Brigitta aranyozták/aranyozzák be a napjaimat, Brigivel különösen szeretek együtt dolgozni. Rajongása a Disney Hercegnőkért teljesen rám ragadt. Jövőre jelenik meg cikkünk a témáról, majd figyeljétek!

Szóval nem unatkoztam az idén, ezért nem írtam a blogba. Akinek hiányzik, olvassa el a korábbi írásaimat itt. De ígérem, hogy folytatom majd ezen az oldalon, ha levegőhöz jutok!

Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com